آمپول بتامتازون در بارداري؛ خطرات احتمالي و شرايط تزريق
آمپول بتامتازون در بارداريهاي زودرس كه جنين در معرض خطر ابتلا به بيماري ريه است، توصيه ميشود. بسياري از مادران نگران عوارض اين آمپول استروئيدي براي كودك و البته خودشان هستند. تزريق خودسرانه اين آمپول اكيدا ممنوع است.

دكتر زخم|دكتر زخم - گاهي زايمان زودرس موجب بروز مشكلات ريوي و آسيب قلب، مغز و ديگر ارگانهاي اساسي نوزاد ميشود. پزشك زماني كه خطر زايمان زودرس وجود دارد، با تجويز آمپولهاي استروئيدي سعي ميكند زايمان را به تأخير بيندازد تا ارگانهاي نوزاد به اصطلاح رسيده شده و عوارض ناشي از زايمان زودرس كمتر شوند. اين درمان خطر ابتلا به بيماري ريه را به نصف و ناشي از زايمان زودرس را تا ۴۰ درصد پانسمان كل اكتيو كاهش ميدهد. توجه داشته باشيد كه تزريق خودسرانه اين آمپول اكيدا ممنوع بوده و در صورت مشاهدهي نشانههاي زايمان زودرس، بايد بلافاصله پزشك را مطلع كنيد.
در اين مطلب بخوانيد:
- آمپول بتامتازون در بارداري در چه مواقعي تزريق ميشود؟
- زمان و شرايط تزريق
- خطرات
- عوارض
- چه كساني نبايد بتامتازون مصرف كنند؟
آمپول بتامتازون در بارداري در چه مواقعي تزريق ميشود؟
گاهي هيچ مشكلي در روند بارداري وجود نداشته و جنين تا پايان دوره در رحم مادر ميماند. در اين حالت نيازي به تزريق آمپول بتامتازون نيست؛ اما اگر احتمال زايمان مادر پيش از هفتهي ۳۴ بارداري وجود داشته باشد، پزشك براي بهبود عملكرد ريه كودك و شانس بهبودي نوزاد از تزريق كورتيكواستروئيدها كمك ميگيرد. بتامتازون خطر ابتلا به بيماري ريه را براي نوزادان زودرس، به ويژه براي نوزاداني كه در مابين هفتههاي ۲۹ تا ۳۴ بارداري متولد ميشوند، كاهش داده و در نتيجه خطر عوارض جدي يا حتي مرگ نوزاد را تا حد زيادي برطرف ميكند.
معمولاً آمپول بتامتازون در يكي اعصاب از شرايط زير توصيه ميشود:
- كيسه آب جنين بين هفته ۲۸ تا هفته ۳۴ بارداري يا حتي زودتر دچار پارگي يا نشت شود
- اگر مادر سابقهي زايمان زودرس داشته و حالا در اواسط دوره بارداري انقباضات منظم و شديد را تجربه ميكند
- اگر مادر دوقلو يا چندقلو باردار بوده و علائم زايمان زودرس مشاهده شده است
بيشتر بخوانيد: ۱۵ راهكار موثر در جلوگيري از زايمان زودرس
زمان و شرايط تزريق آمپول بتامتازون در بارداري
آمپولهاي استروئيدي به طور معمول به يكي از ماهيچههاي بزرگ بازو، پا يا باسن تزريق شده و اين تزريق بسته به نوع كورتون به مدت دو روز، دو تا چهار بار، انجام ميشود.آمپول بتامتازون با مشاهده علائم بارداري زودرس (زودتر از هفتهي ۳۱ام) در دو روز متوالي و هر بار ۳ عدد تزريق ميگردد كه پس از آن حركت جنين تا حدي كم خواهد شد. در صورت كم شدن غيرمعمول حركات جنين، بايد نوار قلب گرفته شود. لازم به ذكر است كه اثر اين دارو از دو تا هفت روز بعد از دريافت اولين دوز قابل مشاهده خواهد بود.

خطرات پانسمان نقره براي سوختگي استفاده از آمپول بتامتازون در بارداري
بنا بر مطالعات انساني كه تاكنون انجام شده، هيچگونه شواهدي مبني بر خطر استفاده دورهاي استروئيد بر سيستم ايمني نوزاد، رشد عصبي يا رشد فيزيكي نوزاد گزارش نشده است. با اين حال، مطالعات بيشتري بايد در اين زمينه انجام شود؛ اما نميتوان از عوارض استفاده از آمپول بتامتازون در بارداري چشم پوشيد:
عوارض استفاده از آمپول بتامتازون در بارداري
شايعترين عارضه جانبي موضعي بتامتازون، سوزش است. ساير عوارض جانبي عبارتاند از:
- سوزش، خارش يا خشكي پوست
- تودههاي قرمز در اطراف دهان
- رشد موهاي بسيار ضخيم در مناطق غيرمعمول بدن
- روشن شدن پوست يا از دست دادن رنگ طبيعي پوست
- نازك شدن پوست
- خط افتادن پوست
- افزايش فشارخون مادر
- باقي ماندن آب در ريهها كه اِدم ريه (Pulmonary Edema) ناميده ميشود
- بالا رفتن قند خون و نياز به انسولين
- بثورات قرمزرنگ و التهاب پوست
- حساسيت پوست به نور خورشيد
- وزن و رشد كم نمايندگي شركت لوهمن روشه نوزاد در موارد نادر
چه كساني نبايد بتامتازون مصرف كنند؟
خانمهايي كه به ديابت بارداري مبتلا هستند، پس از دريافت اولين تزريق استروئيد، به سه الي چهار روز نظارت مستقيم بر قند خون نياز دارند؛ زيرا بتامتازون ميتواند ديابت را كنترل كرده و حتي در تركيب با داروهاي بتا-مينيمم، عوارض و مشكلاتي ايجاد كند.
همچنين مصرف استروئيد توسط مادران باردار مبتلا به عفونت رحم (كوريو آمنيونيت) به هيچ عنوان توصيه نميشود.
كلام آخر
آمپول بتامتازون جهت رسيدگي ريه نوزادان زودرس تزريق ميشود؛ بسياري از مادران تصور ميكنند كه استفاده از داروهاي استروئيدي براي كودك خطرناك است؛ اما بايد خاطر نشان كرد كه مزاياي تزريق آمپول بتامتازون در بارداري به مراتب بيشتر از عوارض جانبي و معايب آن است و حتي گاهي از مرگ نوزاد جلوگيري ميكند. پس اگر پزشك تزريق اين دارو را براي سلامت نوزاد ضروري ديده، به او اعتماد كنيد و ديگر نگران نباشيد. اين دارو گاهي براي سلامت فرزند دلبندتان حياتي است و در كنار رشد كامل ريه، مشكلات روده و خونريزي در بارداري را كاهش ميدهد. در پايان پيشنهاد مي كنيم با موارد مصرف پماد بتامتازون و نحوه پانسمان suprasorb استفاده از آن نيز آشنا شويد. اگر شما نيز تجربه استفاده از آمپول بتامتازون در بارداري را داشتهايد، براي تسكين خاطر مادران همراه ستاره، نظرات و پيشنهادات خود را با ما در ميان بگذاريد. از همراهي شما سپاسگزاريم.
تاریخ امروز
آخرین مطالب
پيوندهای سایت
پیوندهای مفید
آرشیو مطالب
امکانات وب