همه چيز در مورد پزشكي

جدید ترین مطالب
بخش بایگانی
بايدها و نبايد هاي خوردني در زمان سرماخوردگي

از مهم‌ترين مشكلات تغذيه‌اي سرما خورده ها است. اين در حالي است كه بدن اين افراد براي مبارزه با عوامل ويروسي و عفوني به ويتامين‌ها، املاح، آنتي‌اكسيدان‌ها و درشت‌مغذي‌هاي كافي نياز دارد. بهترين توصيه هاي تغذيه اي سرماخوردگي را در ادامه با هم مرور مي كنيم.

به گزارش ، كاهش اشتها و تمايل نداشتن به مصرف غذاهاي جامد و جويديني، از مهم‌ترين مشكلات تغذيه‌اي سرما خورده ها است. اين در حالي است كه بدن اين افراد براي مبارزه با عوامل ويروسي و عفوني به ويتامين‌ها، املاح، آنتي‌اكسيدان‌ها و درشت‌مغذي‌هاي كافي نياز دارد. از اين رو، توصيه مي‌شود غذاهاي مايع، مغذي و سبكي مانند سوپ مرغ، حتما در برنامه غذايي اين بيماران قرار بگيرند. اگر سوپ مرغ حاوي گوشت سينه مرغ، هويج، گوجه‌فرنگي، جعفري، سيب‌زميني،‌ رشته‌فرنگي يا بلغور گندم باشد، علاوه بر حفظ تعادل آب و الكتروليت‌هاي بدن بيمار،‌ مي‌تواند انرژي، پروتئين، ويتامين‌ها و املاح مورد نياز بدن او را هم فراهم كند. مصرف سوپ مرغ گرم در دوران «سرماخوردگي» به آرام شدن درد گلو و باز شدن مخاط بيني هم كمك خواهد گاز عسل كرد. آنتي‌اكسيدان‌هاي فراوان موجود در اين سوپ باعث كاهش التهاب در بدن بيمار هم خواهند شد.

يكي از بهترين راه‌هاي پيشگيري و درمان اين بيماري‌هاي فصلي و ويروسي، استفاده از خوراكي‌هاي مختلف است. در ادامه اين مطلب،‌ نگاهي به مهم‌ترين توصيه‌هاي غذايي براي افراد مبتلا به سرماخوردگي مي‌اندازيم.

1- آب گوشت غني‌شده بخوريد
يكي از ‌تركيبات غذايي بسيار مغذي براي افراد سرماخورده، آب انواع گوشت سفيد يا قرمز است. براي تهيه اين خوراك مي‌توانيد حدود 100 گرم از نوعي گوشت همراه استخوان آن را به مدت حداقل 4 ساعت با حدود 3 ليوان آب بجوشانيد. اجازه بدهيد آب گوشت به قدري بجوشد تا به يك ليوان برسد و تمام عصاره گوشت و استخوان وارد آن شود. سپس آن را صاف كرده و با 2 قاشق غذاخوري آبليموي تازه و يك قاشق غذاخوري جعفري ساطوري‌شده، غني كنيد. اين آب گوشت غني‌شده مي‌تواند وعده يا ميان‌وعده‌اي سبك براي بيمار شما باشد.

آب گوشت غني‌شده حاوي كلسيم، فولات، منيزيم، فسفر و ويتامين C فراواني است كه هم مي‌تواند ضعف عضلات بيمار را بهبود ببخشد و هم قدرت سيستم دفاعي بدنش را براي مبارزه سريع‌تر و بهتر با بيماري فراهم كند. علاوه بر اين، نوشيدن آب گوشت غني‌شده به صورت گرم، بازكننده طبيعي راه‌هاي هوايي در بدن بيماران مبتلا به سرماخوردگي هم محسوب مي‌شود. ويروس‌هاي سرماخوردگي پانسمان لوهمن روشه هميشه دنبال مخاط سرد و خشك براي نفوذ به بدن هستند، گرم و مرطوب شدن فضاي حلق و بيني مي‌تواند ويروس‌هاي سرماخوردگي را از بدن دور كند.

2- از سير و پياز غافل نشويد
سير، جزو سبزيجات ضدباكتري، ضدويروس و ضدقارچ است. مصرف اين ‌تركيب مغذي در طول دوران سرماخوردگي، سيستم ايمني بدن را تقويت و دوره درمان را كوتاه‌تر مي‌كند. نتايج تحقيقات نشان مي‌دهند بيماران مبتلا به سرماخوردگي كه به صورت منظم سير مصرف مي‌كنند، 3 تا 4 روز زودتر از كساني كه علاقه‌اي به خوردن سير ندارند، درمان مي‌شوند. از اين رو، بهتر است حتما سير را به سوپ افراد سرماخورده اضافه كنيد و مطمئن باشيد با چكاندن چند قطره آبليموي تازه در سوپ آنها، ‌طعم احتمالي سير را پوشش خواهيد داد.

پياز خام هم مانند سير خام، حاوي آليون و آليسين است و حجم بالايي از ويتامين C را به‌عنوان يكي از قوي‌ترين آنتي‌اكسيدان‌ها در خود جاي داده است. تمام اين تركيبات كنار هم مي‌توانند باعث تقويت سيستم ايمني بدن و پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي ويروسي و ميكروبي شوند. بهتر است افرادي كه نمي‌خواهند سرما بخورند، وعده‌هاي اصلي غذايي خود را با پياز خام همراه كنند.

3- ‌تركيب چاي و زنجبيل بنوشيد
مصرف چاي گرم و كمرنگ در طول دوران سرماخوردگي به نرم و خارج شدن مخاط بيني كمك مي‌كند و تنفس بيمار را بهبود مي‌بخشد. اسميت اند نفيو از طرف ديگر، مصرف چاي در طول دوران سرماخوردگي به كاهش احتمال رشد باكتري‌ها در گلو كمك مي‌كند و احتمال تنفس همراه با سوزش گلو را در بيمار، پايين مي‌آورد.

زنجبيل هم به‌عنوان يك ‌تركيب ضدالتهاب مي‌تواند به كاهش عوارض گوارشي ناشي از سرماخوردگي مانند كاهش اشتها يا حالت تهوع كمك كند. با اين حساب، ‌توصيه مي‌شود حدود 45 تا 50 دقيقه پس از صرف وعده‌هاي اصلي غذايي در دوران سرماخوردگي، يك ليوان چاي كمرنگ و گرم كه دو برش زنجبيل در آن انداخته شده، مصرف كنيد.

4- عسل را فراموش نكنيد
عسل، جزو مواد غذايي ضدباكتري است كه مصرف آن به بهبود عملكرد سيستم دفاعي بدن در طول دوران سرماخوردگي منجر مي‌شود. عسل از دوران گذشته تاكنون درمان‌كننده عالي براي زخم‌ها هم محسوب مي‌شده و خوردن آن در دوران سرماخوردگي به التيام زودتر زخم‌هاي احتمالي موجود در ديواره گلو كمك مي‌كند. مصرف عسل در كودكان بالاي 2 سال و افراد بزرگسالي كه سرماخورده‌اند،‌ باعث كاهش سرفه‌هاي ناشي از خشك شدن گلو هم خواهد شد. اگر نمي‌توانيد عسل را به تنهايي ميل كنيد، آن را در آب ولرم حل كنيد و آن را بنوشيد.

5- دور قند و شيريني خط بكشيد
هرچند ممكن است افراد مبتلا به سرماخوردگي به دليل كاهش اشتها،‌ به خوردن انواع شيريني‌هاي حاوي شكر يا خود قند و شكر تمايل پيدا كنند، بهتر است بدانيد مصرف قند و سيكاكر شيريني در طول دوران سرماخوردگي، علاوه بر افزايش التهاب در بدن، باعث كاهش توانايي گلبول‌هاي سفيد براي مبارزه با ويروس‌ها و باكتري‌ها مي‌شود. از اين رو، بايد در اين دوران دور انواع قند، شكلات،‌ شيريني، شكر، پاستيل، آبنبات و... را خط بكشيد و در صورت تمايل، شكلات بالاي 70 درصد ميل كنيد.

6- از غذاهاي چرب بپرهيزيد
غذاهاي چرب، سرخ‌كردني، فست‌فودها و غذاهاي آماده -حتي سوپ‌هاي حاضري- حاوي مقادير بالايي از سديم، چربي، قند و مواد نگهدارنده هستند كه تمامي اين موارد به افزايش التهاب در بدن،‌ كاهش قدرت سيستم دفاعي در مبارزه با عوامل بيماري‌زا و طولاني‌تر شدن دوره درمان منجر مي‌شوند. چربي موجود در اين غذاها، به شدت زخم‌هاي گلو را تحريك مي‌كند، چگالي ميكروب‌هاي موجود در گلو را بالا مي‌برد و درنهايت، باعث تشديد گلودرد، ‌گرفتگي صدا و سختي تنفس خواهدشد.

7- آب پرتقال ننوشيد!
بسياري از ما شنيده‌ايم كه آب پرتقال براي سرماخوردگي خوب است اما نتايج تحقيقات جديد نشان مي‌دهند مصرف پرتقال و آب پرتقال به دليل ويتامين C بالايي كه دارد، براي افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن و پيشگيري از سرماخوردگي مفيد است. اين در حالي است كه حالت اسيدي آب پرتقال باعث ايجاد ناراحتي‌هاي گوارشي در طول سرماخوردگي مي‌شود و حتي مي‌تواند تحريك گلويي كه در اثر سرفه‌هاي خشك زخم شده را هم در پي داشته باشد. اسپري اوپسايت بنابراين، بهتر است در طول سرماخوردگي به جاي آب پرتقال، آب ليموشيرين بنوشيد تا كمتر دچار عوارض مصرف اين نوشيدني اسيدي شويد.

منبع: بهپو



منبع

تظرات ارسال شده